Bejelentkezés

EGY TIPIKUS PROJEKT

EU finanszírozású gyártásdigitalizációs 

projektet zárt a Cubilog Kft.

December 14-én személyes találkozó keretében, Bábolnán értékelték az EchoEgg projekt során megvalósított gyártási folyamat digitalizáció eredményeit az Ecomotive és Cubilog Kft vezetői. A még az előző EU költségvetési ciklusból elnyert támogatással, a Horizon 2020 keretrendszerében megvalósult S3Food elnevezésű élelmiszeripari digitalizációs fejlesztéshez kapcsolódva, 100 ezer EUR összértékű összetett fejlesztés jött létre. A két magyarországi KKV a székesfehérvári székhelyű Innoskart IKT Klaszter tagjaként, a Klaszter koordinációjában fogott össze, hogy az Ecomotive Kft bábolnai tojáslé és tojáspor előállító üzemének digitalizációs fejlesztését továbbvigye. Az üzem az élelmiszeripar számos szegmense által használt, magas minőségű alapanyagot állít elő többnyire hazai termelők tojásai feldolgozásával. 

A projekt keretében a gyártási folyamat minőségbiztosítása fejlesztése, valamint a termelési hatékonyság növelése érdekében adatalapú gyártási folyamat felügyeleti megoldás fejlesztésére került sor. A digitalizációs projekt technológia megvalósítója a csomádi székhelyű, az agrárium és az élelmiszeripar számára érzékelő alapú megoldásokat szállító Cubilog Kft. volt. 

Az együttműködés keretében a már meglévő, az egyes berendezések érzékelői által gyűjtött adatokat új érzékelők telepítésével egészítettük ki. A már meglévő hőmérők, átfolyásmérők és nyomásérzékelők mellé, a projekt keretében a készanyag tároló tartályokra illesztett, a termék súlyát mérő cellák, valamint további hőmérők és különböző fogyasztásmérők és fordulatszámmérő kerültek. 

 A hardver eszközök telepítése mellett meg kellett valósítani a már gyűjtött adatok és létrehozott adatbázisok új rendszerbe történő integrálását, valamint egy teljesen új gyártási folyamat monitorozó rendszer fejlesztését és beüzemelését. 

A fejlesztések alapja a gyártási folyamat egyes lépéseinek és az adott lépést befolyásoló tényezők pontos leírása volt. Ez a gyártási folyamatok értelmezését teszik lehetővé. Jelentős továbblépést jelent a gyártási folyamat grafikus megjelenítése, amelynek technikai megoldása a projekt egyik jelentős lépése volt.

A létrejött digitalizációs megoldás már az első napok után látható és érdemi eredményeket mutat a gyártás támogatásában. Az adatok és megjelenítésük alapján tetten érhető, ha valamely ponton nem kielégítő a technológia fegyelem, ahogy az is követhető, hogy mennyi alapanyag áll elő adott számú tojás törésével.

A fogyasztási adatok folyamatos ellenőrzésével és adatolásával az eddigi, hosszabb időt igénylő hatékonyásgi számítások is automatizálhatók voltak. A projekt megvalósításának egyik komoly elvárása volt a minőségbiztosításhoz kapcsolódó manuális adatrögzítő tevékenység csökkentése, lehetőség szerinti megszüntetése. Ezt, már az előzetes tapasztalatok alapján, teljes mértékben sikerült a digitalizációval megoldani ezzel tehermentesítve a minőségbiztosítási folyamatot és az azzal foglalkozó munkatársakat.

A digitalizációs megoldás létrehozása során meghatározó jelentőségű volt, hogy olyan rendszerfejlesztés jöjjön létre, amely más termelési folyamat felügyeletére is alkalmas lehet. A létrejött folyamat-megjelenítő alkalmazás  alkalmas lehet bármilyen gyártási folyamat, vagy akár üzemeltetési feladatok támogatására is.

Árbekérő

Adja meg email címét, hogy elküldhessük árainkat Önnek.